Enduro Nieuws

De Kampioensrit ’22 was een daverend succes.

De combinatie van de 83e KNMV Kampioensrit gekoppeld aan de 43e Jan van Beekrit zal zondermeer de geschiedenisboeken ingaan als een zeer geslaagd evenement. Dat geldt voor de Jubilerende ZAMC als organisator, dat geldt voor de deelnemers die tot de laatste meters moesten strijden voor de felbegeerde titels, dat geldt voor de KNMV die als overkoepelende organisatie amper problemen op te lossen kregen,  en dat zeker geldt ook voor de vele toeschouwers die vooral bij de crossproeven van het geweldig spektakel konden genieten.

 

De voorbereiding voor de Kampioensrit verliep onder prima weersomstandigheden, dus eigenlijk probleemloos. Natuurlijk hing het afschuwelijke ongeluk van Thijs Bulten, tijdens de Off Roadrit in Ruurlo een week eerder, als een deken over de aanloop van het groots opgezette evenement. Overleg met de familie van Thijs zorgde er voor dat er op een respectvolle wijze gehandeld kon worden met een indrukwekkende minuut stilte voor aanvang van de 1e wedstrijddag.

 

Dag 1 van de wedstrijd was enerverend. De proeven vergden het uiterste van de 300 deelnemers. Bij de Spektakelproef was er natuurlijk de angst voor de aangekondigde  “wateroverlast”. Gelukkig viel dat, mede door een meerkeuze route, erg mee.

Op crossproef 2, ’t Zand werd het kaf keihard van het koren gescheiden. Een prachtige proef met eigenlijk maar één ( groot ) nadeel. De (te) hoge snelheid van de deelnemers op deze proef, zorgt voor risicovolle situaties, ofwel valpartijen. In de 2e ronde was het weer raak en moest zelfs een neutralisatie plaatsvinden om een geblesseerde rijder van het parcours te halen. Tijdens de nabespreking werd besloten dag 2 ’t Zand NIET meer als crossproef te benutten maar als gewone route. Te veel risico was het unanieme besluit en gelukkig was iedereen het hiermee eens.

Crossproef de Langenberg bleek een juweeltje. Met veel extra trialachtig werk was de technische rijder zeker in het voordeel.

Met de start en finish van deze crossproef direct bij het clubgebouw met daarbij deskundig commentaar van Diederick ede Vries en Wim Knöps was deze opzet een schot in de roos.

 

Dag 2 kreeg, ondanks hetzelfde parcours als op vrijdag , toch een heel andere dimensie als dag 1. Vandaag werden immers de prijzen verdeeld en de kampioenen bekend. Iedereen zette nog een tandje bij voor een goed resultaat. Zoals gezegd was de proef op ’t Zand vervallen maar daar kwam een hele strakke proef op de Kappenbulten voor in de plaats. Bij de Spektakelproef en de Langenberg proef waren de sporen flink diep geworden, hetgeen de moeilijkheidsgraad nog eens flink opvoerde, maar uiteindelijk aan de finish zagen we alleen maar breed lachende gezichten en tevreden geluiden.

 

Kortom, de enduro mag zoals gezegd absoluut geslaagd genoemd worden met best veel nieuwe elementen. Nieuw was dat er vooraf door een Track Inspector ( Alex van den Broek ) het parcours aan een controle werd onderworpen. Ook nieuw was de 2e arts die “ingehuurd” was om op ’t Zand de boel strak in de gaten te houden. Helemaal nieuw was dus dat er twee vakkundige wedstrijdcommentatoren het in grote getale opgekomen publiek deskundig op de hoogte hielden van het wedstrijdverloop.

Maar er was méér ! Op donderdagavond was in de grote feesttent een goed bezochte receptie met mooie woorden van de Burgemeester Besselink aan de Jubilerende vereniging. Ook de kersverse nieuwe voorzitter van de KNMV Wim Mulder feliciteerde de ZAMC met de overhandiging van een bijbehorende plaquette.

Op  Vrijdagavond stond de kampioenshuldiging gepland van de Cross Country Competitie. Ook hier waren alle deelnemers met hun familie en sponsoren present. Een mooie toevoeging aan het programma.

Zaterdagavond werd een echte finale avond. Huldigingen, huldigingen en nog eens….. Prachtig. De Jan van Beek wisselbeker kon voor de 2e keer in zijn carrière worden uitgereikt wordt aan de absoluut beste rijder van het weekend, Wesley Pittens.

Daarnaast kregen alle Nederlandse enduro kampioenen een fraaie beker en een bos bloemen overhandigd door KNMV wedstrijdleider Koos Meijer.

 

Om het geweldige enduro weekend mooi af te ronden was het daarna de beurt aan de absolute uitsmijter van het weekend. Niemand minder als de Heinoos betraden het podium om het weekend af te sluiten met hun keiharde boerenrock. De gehele tent stond op z’n kop…………

Samengevat; een geweldig evenement, met een geweldig succes.

 

IEDEREEN, DIE OP WELKE WIJZE ZIJN OF HAAR MEDEWERKING HEEFT VERLEEND, EEN WELGEMEEND BEDANKT NAMENS DE GEHELE ZAMC ORGANISATIE !!!!

 

SPONSOREN Jan van Beek Rit 2022


Nieuwsbericht 26-10

 

Kampioensrit in Zelhem staat bol van de huldigingen !

Tijdens de 83e KNMV Kampioensrit / 43e Jan van Beekrit op 3-4-5 november in Zelhem kan en zal er flink gevierd worden. Op voorhand staat al vast dat de huldigingen elkaar in een flink tempo opvolgen. De Jubilerende organisatie; de 50 jarige ZAMC maakt er letterlijk een groot feest van. Om dat allemaal in goede banen te leiden heeft de organisatie alvast maar 2 hele geroutineerde “ceremoniemeesters” aangetrokken. Diederick de Vries en Wim Knöps zijn zich flink aan het “inlezen” dus wat dat betreft gaat het helemaal goedkomen. Wat en wie worden er gehuldigd ?

 

3 november;

Op donderdagavond 3 november worden tijdens de officiële receptie de ZAMC leden gehuldigd die al 50 jaar trouw hun contributie betaald hebben en uiteraard er aan hebben meegewerkt om de club te maken tot wat het nu is. Maar ook zullen daar sprekers zijn die jubilerende club toespreken voor de bijzondere sportieve prestaties die de afgelopen jaren georganiseerd heeft. Burgemeester Besselink van de Gemeente Bronckhorst zal als eerste spreekster het podium betreden.

Voor de duidelijkheid; dit is een “besloten feest” voor uitsluitend genodigden.

 

4 november;

Op vrijdagavond 4 november worden vanaf 19.30 uur de Cross Country kampioenen 2022 gehuldigd door de Stichting DXCS. Deze huldiging is bij de initiatiefnemers Wilco Bruijn en Jos Arends zeker in goede handen. De grote feesttent is dan geopend voor iedereen die deze kampioenen ( dame en heren )  op het podium willen zien shinen. Toegang is gratis.

 

5 november;

Op zaterdag 5 november, aansluitend aan de enduro, volgens de huldigingen elkaar in rap tempo op. Aan het begin van de avond, zullen eerst de dag winnaars van de 83e KNMV Kampioensrit / 43e editie van de Jan van Beekrit door de ceremoniemeesters Diederick en Wim op het podium geroepen worden. Voor de eerste 3 van elke categorie staat een mooie beker klaar.

Daarna is het de beurt aan de uitreiking van de bekende Jan van Beekwisseltrofee. Altijd een beladen moment. Ooit waren Henk Poorte, Gerard Jimmink, Patrick Isfordink de gelukkigen die de trofee 3x achtereen of 5x in totaal de rit wisten te winnen en dus de beker definitief in hun bezit kregen. Daarna begon de ongekende glorie periode voor Hans Vogels. 10x was hij al de beste in Zelhem.

Hans zijn Zelhemse “overheersing” begon al in 2006, daarna volgden overwinningen in 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2014, 2016, 2017 en in 2021. Ongekend !

Na deze uitreiking betreden de Enduro dames op het podium. Deze “cats” krijgen hun eigen moment om de beker te overhandigen aan de beste dame in onze landelijke competitie.

 

KNMV Kampioenshuldiging;

Daarna wordt het podium aangepast en volgt de uitreiking van de bekers en de bloemen aan de Nationale enduro kampioenen 2022. De organisatie maakt hier een stevig item van, je wordt immers niet zo maar Nederlands kampioen. Ook hier krijgen de nrs. 1-2-3 in de eindstand een fraaie “kampioensbeker” uitgereikt.

 

En als dat allemaal achter de rug, we is het inmiddels 20.30 uur geworden, gaan de tafels en stoelen uit de tent. Dan mag er feest gevierd worden. Het seizoen is voorbij, de remmen mogen los.

Lets make party !!

 

p.s.  De “ceremoniemesters” Diederick en Wim zijn 3 dagen in Zelhem aanwezig om hier en daar wat mensen te interviewen, maar vooral om 2 dagen enthousiast commentaar te leveren bij crossproef de Langenberg. (direct bij het zamc clubgebouw / bij start en finish. )

 

Nieuwsbericht 13-10-2022

 

Bericht voor Off Road rijders.

 

Beste OTR rijders,

Voor jullie was het heel gewoon, dat je na de Jan van Beekrit één ronde mochten rijden op het totale enduro parcours.

 

De Werkgroep ZAMC Enduro ’22 heeft besloten dat, vanwege het vele ( extra) werk wat de organisatie van de Kampioensrit met zich meebrengt, er dit jaar GEEN mogelijkheid is om die ronde na de enduro te rijden.

We kunnen de teleurstelling bij de “vaste” deelnemers begrijpen, maar vragen begrip voor dit besluit. Hierbij nog even een korte toegelicht over dit besluit:

 • De organisatie moet bepaalde stukken route na de 1e dag weer egaliseren en geschikt maken voor gebruik voor de 2e dag. Tevens zal er hier en daar de route aanduiding en linten e.d. gerepareerd moeten worden + dat er hier en daar omzettingen verricht moeten worden.
 • Na afloop van de 2e dag moeten, vooral de openbare wegen, weer volledig geëgaliseerd worden voor veilig gebruik door het normale verkeer. Met de snel invallende duisternis is de kans groot dat we in “tijdnood” komen.
 • We willen persé onze medewerkers in de gelegenheid stellen s’ avonds aanwezig te laten zijn de verschillende festiviteiten.

 

Met nog één ronde voor de OTR deelnemers moeten we concessies doen aan bovenstaande doelstellingen. Dat willen we NIET. Sorry. Volgend jaar zijn jullie ook weer welkom !

 

Nieuwsbericht 19-9

 

Voorbereidingen Kampioensrit liggen prima op schema.

De 83 eKNMV Kampioensrit, gekoppeld aan de 43e editie van de Jan van Beekrit beloofd weer een mooi spektakel te worden. Als club die sinds 1978 jaarlijks een enduro organiseert ken je het klappen van de zweep, anders gezegd, bij de Zelhemse Auto – en Motorclub weten ze prima waar ze het over hebben als ze aankondigen dat het een bijzonder evenement gaat worden. Graag treden we nu al met informatie naar buiten, we zijn er best een beetje trots op om te laten zien wat de plannen zijn.

 

Het lag al in de bedoeling om in 2020 de Kampioensrit weer in Zelhem te organiseren, Corona gooide echter flink wat roet in het eten, afgelast derhalve. In 2021 werd er weer een mooie “normale” enduro georganiseerd, maar toch ook al met een schuin oog richting 2022 gekeken. Waarom zult je denken ?

In 1972 is de ZAMC opgericht, dus de logische rekensom leert dat de club dit jaar 50 jaar bestaat, op 4 november om precies te zijn. Toen de KNMV toestemming gaf om dit Jubileum te vieren met de organisatie van een Kampioensrit ( enduro ), nog wel precies op de juiste datum 4 en 5 november, waren we best gelukkig. Hoe kun je een Jubileum beter vieren dan met een Kampioensrit. De mouwen van onze medewerkers werden gelijk opgestroopt. Daar gaan we iets moois van maken, was het devies !

Nadat we eerst toch nog wat organisatorisch plooien hadden glad gestreken kon de speciaal samengestelde ZAMC Werkgroep Enduro ’22 aan de slag. Plannen werden gemaakt en vervolgens “de boer op” om te zien of de landerijen e.d. ook daadwerkelijk beschikbaar waren.

We kunnen iedereen gerust stellen, alle terreinen en méér nog zelfs, bleken beschikbaar. De bereidheid van grondeigenaren om medewerking te verlenen was heel erg groot. Geweldig toch ?

Hieronder geven we een overzicht wat er al zo gaat gebeuren; het programma ziet er als volgt uit:

 

Donderdag 3 november:

09.00 – 17.00 uur: technische keuring + motoren plaatsen in het gesloten parc fermé.

10.00     : camping / rennerskwartier geopend.

11.00 – 15.00 uur: gehele route voorrijden door een 40 tal ZAMC off road leden.

17.30 – 23.30 uur : Jubileum receptie voor genodigden.

 

Vrijdag 4 november:

08.00 uur    : Start eerste deelnemer 83e KNMV Kampioensrit / 43e Jan van Beekrit

18.00 uur              : publicatie uitslagen enduro dag 1

19.30 – 22.00 uur: Huldiging kampioenen DXCS – Cross Country Kampioenen 2022

 

Zaterdag 5 november:

08.00 uur    : Start eerste deelnemer 83e KNMV Kampioensrit / 43e Jan van Beekrit

19.00 uur    : publicatie uitslagen enduro dag 2

19.30 – 20.30 uur: Huldiging winnaars KNMV Kampioensrit 2022,

                    Uitreiking Jan van Beek trofee,

      Huldiging KNMV kampioenen

20.30 – 00.30 uur : Grote feestavond met live muziek !

 

De route en crossproeven.

Het gehele parcours ziet er veelbelovend uit. De route is uitgebreid met enkele mooie onverharde kilometers en bospercelen. Zelfs de recreatieplas van Camping de Betteld is in het parcours opgenomen.

Alle ( belangrijkste ) informatie op een rij:

 • Rennerskwartier is op de bekende plek de hoek Korenweg/Kampweg, Aanrijden vanaf de Hengeloseweg. Borden en instructies van de verkeersregelaars volgen !
 • Technische keuring, op donderdag, is in de grote feesttent op het ZAMC terrein
 • We rijden beide dagen de route in tegengesteld richting t.o.v. de enduro 2021
 • Op vrijdag is de route ca. 65 kilometer met daarin  3 crossproeven
 • Op zaterdag is de route ca. 70 kilometer met daarin 4 crossproeven
 • Parc fermé en het Start/finish podium is direct tegenover het ZAMC clubgebouw, naast het rennerskwartier.

 

 • Op Vrijdag dus 3 crossproeven;
 • CP 1: de ( aangepaste ) Spektakelproef bij HJ Lovink, ca. 2.7 km
 • CP 2: ’t Zand, ca. 10,4 km.
 • CP 3: de Langenberg ( met extra “trialwerk”  !! ) ca. 3.5 km
 • Op zaterdag 4 crossproeven:
 • CP 1; de ( aangepaste ) Spektakelproef bij HJ Lovink, ca. 2.7 km
 • CP 2: de Kappenbulten, ca. 5.5 km. ( zijn 2 lussen per ronde )
 • CP 3: ’t Zand, ca. 10,4 km.
 • CP 4: de Langenberg ( met wat extra “trialwerk”  !! ) ca. 3.5 km
 • Op vrijdag en zaterdag :
 • TC 1:  bij de Kappenbulten, is tevens de benzinestop. ( is elke dag wel op een andere plek )
 • TC 2: bij het Start/finish podium ( de benzinestop is tussen het rennerskwartier en het parc fermé, net vóór de TC )

 

Algemeen:

 • Er kan op het rennerskwartier overnacht worden. Hier zijn geen sanitaire voorzieningen ( wel enkele Dixie’s voor noodgevallen ).
 • Op deze site staat een speciale enduro arrangement voor overnachtingen bij bungalowpark Wolferswoud ( op ca. 3 km. afstand ) tegen aantrekkelijke prijzen.
 • Bij het ZAMC clubgebouw is een grote feesttent gebouwd. Deze tent vormt het “episch centrum” gedurende het evenement. De gehele dag wordt hier gezellige muziek gespeeld.
 • In de feesttent zijn gratis programmaboekjes beschikbaar met daarin de deelnemerslijsten.
 • In het programmaboek staan ook de meest logische routes aangegeven naar de Crossproeven en Tijdcontroles.
 • Bij crossproef de Langenberg, met deze keer start en finish direct bij de tent, staan de professionele commentatoren Diederick de Vries en Wim Knöps om het publiek op enthousiaste en deskundige wijze te informeren.
 • De grote feesttent is op donderdag geopend vanaf 08.00 uur voor koffie en broodjes.
 • De grote feesttent is op vrijdag en zaterdag vanaf 07.00 uur geopend voor koffie en broodjes.
 • De bar is al de drie dagen geopend vanaf ca. 11.00 uur.
 • Vanaf ca. 11.00 uur staat de snackwagen bij de tent klaar voor uw bestellingen.
 • In samenwerking met Stichting DXCS presenteren donderdag en vrijdag een 8-tal bedrijven de nieuwste producten ( o.a. motoren ) in de feesttent.
 • Donderdagavond hebben we een Jubileum receptie. Let op: ALLEEN VOOR GENODIGDEN 
 • Vrijdagavond is de huldiging van de DXCS Cross Country kampioenen. IEDEREEN IS WELKOM
 • Zaterdagavond, na de huldigingen, grootse feestavond met een TOP- LIVE- MUZIEK - BAND !!
 • Iedereen MOET komen. Vrije entree voor deelnemers, helpers en familie van de deelnemers, grondeigenaren, sponsoren, ZAMC medewerkers en genodigden.

 

Contact